>

Herceg Novi je prelepi primorski grad u Crnoj Gori, smešten na ušću Bokokotorskog zaliva i neposredno ispod impresivne planine Orjen. Herceg Novi je značajna turistička destinacija u Crnoj Gori, poznata po lekovitom morskom blatu i drugim spa i velnes sadržajima, idealnim za potpuno opuštajući odmor.

Grad Herceg Novi se nalazi na najzapadnijem području Crne Gore, na lokaciji koja je lako dostupna iz drugih balkanskih zemalja, posebno iz Hrvatske, ili ako putujete kroz zemlju, sa bilo koje druge tačke duž Boke Kotorske.

Plaža u Herceg Novom

Ako planirate da provedete neko vreme na plaži, važno je da znate da nema većih peščanih plaža duž obale. Međutim, do plaža se može doći čamcem koji ide do poluostrva Luštica. Nekoliko turističkih kompanija nudi jednodnevne izlete u to područje kako bi posetili različite plaže, uključujući Mirište i Žanjić.

Iako Herceg Novi zapravo nije glavni grad na plaži u zemlji, on je i dalje popularna destinacija za odmor, ne samo zbog svojih banjskih sadržaja, već i zbog toga što u ovoj oblasti ima drugih uzbudljivih stvari.

Šta treba obići u Herceg Novom

Tvrđava Mare

Najpoznatija turistička atrakcija u Herceg Novom je tvrđava Mare (lokalno poznata kao Forte Mare). Podigao ga je prvi bosanski kralj Tvrtko I, daleke 1382. godine. Tokom godina i po tome ko je vladao zemljom, prošao je kroz nekoliko faza transformacije i obnove.

Tvrđava je prvobitno bila odbrambeni položaj za zaštitu Herceg Novog od morskih napada. Možete pristupiti kuli i otkriti brojne prolaze, merdevine i stepenice u prelepom kamenom kompleksu tokom posete.

Stari grad

Mali stari grad Herceg Novi može se lako posetiti za kratko vreme. Nije veliki kao Stari grad Kotora, ali može biti podjednako šarmantan.

Cene nisu baš visoke, pa je zadovoljstvo nabaviti svoje crnogorske suvenire u okolini. Generalno, stari grad pokriva relativno malo područje i može se posetiti za mnogo manje od sat vremena. Celo područje je uglavnom pešačko, sa krivudavim kaldrmisanim uličicama, živopisnim dvorištima, malim trgovima, tonama procvetalog cveća leti i malim radnjama.

Nakon posete ovom drevnom delu grada, idite uz strme stepenice uzbrdo da biste posetili Kanli Kulu, ogromnu kulu osmanske konstrukcije, danas amfiteatar sa pogledom na zaliv.

Kanli Kula

Masivna kula koja se uzdiže nad starim gradom Herceg Novog je Kanli Kula, što znači krvava kula. Ovu građevinu, koja je usko povezana sa prošlošću grada, podigli su Turci daleke 1539. godine. Kulu su 1687. godine proširili i popravili Mlečani, da bi kasnije postala zatvor za vreme otomanske okupacije, kada je dobila tužno ime koje se još uvek koristi.


Kasnije je toranj obnovljen kako bi se u njemu smestio otvoreni amfiteatar. Trenutno može primiti preko 1000 posetilaca, a posebno tokom leta održavaju se različiti kulturni događaji i festivali, kao što su filmski i muzički festivali, kao i značajan crnogorski operski festival poznat kao Operosa. Postoji mala naknada (2 evra) za ulazak u toranj, što se isplati, posebno zbog impozantnog pogleda sa vrha.

Šetalište pet Danica

Lokalno šetalište poznato kao Pet Danica je staza duga 6 km koja se proteže od Igala, preko Herceg Novog, do obližnjih Meljina. Nije potrebno proći celu dužinu, ali svakako pruža obilje zanimljivih znamenitosti, posebno duž obale, kao i razne tezge sa voćnim barovima, ali i restorane i kafiće na plaži gde možete sedeti i uživati u predivnoj atmosferi.

Da biste uživali u najboljem delu oblasti bez mnoštva ljudi, najbolje je da posetite šetalište tokom dana, u satima u kojima bi ljudi obično bili negde drugde, poput plaže. Noću, ova omiljena šetnja je obavezna za lokalno stanovništvo; stoga, ima tendenciju da bude gužva.

Rose

Rose je malo, ali šarmantno ribarsko selo koje se nalazi preko puta zaliva. Od marine Herceg Novi vas može odvesti nekoliko brodova.

Rose je slikovito selo sa prelepim vinogradima i egzotičnim bugenvilijama koje obasjavaju ulice šarenim cvetovima. Šetnja kroz ovo malo mesto pruža sjajan način za opuštanje i divljenje mirnoj atmosferi. Uživajte u danu sedeći na terasi nekog od malih restorana ili posetite obližnju šljunkovitu plažu na kraju grada. To je izvanredno mesto za osvežavajuće plivanje i ronjenje, jer je voda kristalno čista.

Ako ste ljubitelj avantura i uzbudljivih jednodnevnih izleta, najbolji način da posetite to područje je iznajmljivanje kajaka. Iznajmljivanje kajaka je dostupno na nekoliko lokacija duž Marine. Imate mogućnost da samostalno istražite okolinu ili se pridružite organizovanoj turi kajakom pogodnoj za celu porodicu.

Plava Špilja

Herceg Novi obiluje uzbudljivim atrakcijama, a jedna od njih je Plava špilja. Ova prelepa prirodna formacija, poznata i kao Plava pećina, nalazi se na poluostrvu Luštica i može se posetiti brodom. Ovo putovanje neće vas samo odvesti do same pećine, već ćete imati priliku da istražite i okolinu.

Da biste to uradili, moguće je pridružiti se obilasku sa vodičem koji polazi iz Herceg Novog tako što ćete rezervisati unapred ili otići do luke da biste proverili privatnu turu, ili, kao kod Rose, umesto toga možete izabrati turu kajakom i snorkelingom. S obzirom da ove posete obično uključuju nekoliko zaustavljanja na putu, to je uzbudljiva prilika da proverite tvrđavu Mamula i druge znamenitosti duž Bokokotorskog zaliva, kao što su plaža Zanjice i ostrvo Mamula.

Plaža Žanjice i ostrvo Mamula

Plaža Žanjice je fantastična plaža sa nekoliko šljunkovitih obala i neverovatno bistrom vodom. Većina mesta nudi dobru organizaciju – tu su ležaljke i suncobrani za iznajmljivanje i desetine ribljih restorana i kafeterija pored mora.

Ostrvo Mamula je nekadašnja tvrđava i koncentracioni logor koji se vremenom transformisao u prelepo odmaralište, ekskluzivno i pomalo skupo, ali prošarano prijatnim obalama i plažama.

Related Articles