>

1

Ova predivna, 350godina stara kamena kuća, sastoji se iz četiri spavaće sobe i tri kupatila. Posjeduje i bazen sa pogledom na Boku. Renovirana je 2013. godine, čime joj je dat novi, moderniji ruh. Ukupne površine 380m2, sagrađena na lijepoj parceli u Perastu, ima tri nivoa.

Kuća je prepoznatljiva po najvećoj bašti u Perastu čiji  se cvjetovi koriste za dekoraciju godišnje povorke čamaca do ostrva Gospe od Škrpjela.

2

Otvoreni bazen u sklopu vile, dimenzija 11x6m i zagrijava se. U dijelu oko bazena nalaze se i mali kameni bar, sudopera i frižider.

Na prvom spratu kuće nalazi se dnevni boravak, obložen terra – cotta pločicama, sa plafonom koji je sagrađen od teških drvenih greda i kaminom od bijelog kamena. U sklopu dnevnog boravka, nalazi se izdvojeni stan, obložen terra – cotta pločicama, sa predsobljem za sjedenje, krevetom, malom kuhinjicom i kupatilom. Na zidu se nalazi ručno oslikano drvo breskve čije su grane i listovi osvijetljeni. Drugi sprat kuće ima izdvojenu terasu, do koje se može doći kako spoljašnjim tako i unutrašnjim stepeništem.

Zidovi i kuhinja su obrađeni specijalnim molerskim tehnikama ‘stucco’ a podovi obloženi ornamentalnom keramikom.

5

Kuhinja ima otvoreni pogled na trpezariju pokrivenu pergolom i ima direktan pogled na bazen. Takođe, u dvorištu kuće se nalaze i roštilj, pica peć i terasa nadkrivena hladom. U eksternom vrtu se nalazi drvo palme, smokve, pomorandže, limuna i lovora kao i bijeli jasmin i hortenzija. Kuća je klimatizovana a namještaj ulazi u cijenu.

Glavna spavaća soba nalazi se na drugom spratu, i posjeduje sopstveno kupatilo koje odiše mješavinom seoskog i modernog stila, kao što je umivaonik od kamena.

Potkrovlje kuće se sastoji iz dvije spavaće sobe, obložene prugastim tapetama sa živopisnim pogledom na Bokokotorski zaliv.

8

4

Perast je mali gradić sa svega 350 stanovnika i veoma je teško naći parking mjesto. U sklopu kuće ne postoji parking prostor, ali vlasnici imaju obezbijeđenu propusnicu za parkiranje u toku ljetnje sezone, kada kroz Perast nije dozvoljeno prolaziti automobilom. Automobil se može parkirati na jednom od dva parkinga, koja se nalaze na oba kraja grada.

Bokokotorski zaliv se često opisuje kao jedini fjord na Mediteranu. Perast, gradić koji je dugo pripadao Mletačkoj republici, posjeduje fantastične palate i baroknu arhitekturu. Vožnja kajakom, veslanje, planinski biciklizam i biciklizam su samo jedne od mnogih dodatnih aktivnosti. Tivatski aerodrom udaljen je svega 25 minuta.

CRNOGORSKO TRŽIŠTE NEKRETNINA

Tržište nekretnina u Crnoj Gori osjetilo je posledice globalne ekonomske krize nekretnina u 2008 godini, kada je pretrpjelo veliki gubitak stranih kupaca, iako su Rusi i dalje nastavili da kupuju nekretnine, ističe Ivana Vukčević iz Agencije Montenegro Prospects. Dok su cijene stambenih objekata opale za 20-30% u prvoj polivini 2009 godine, cijena zemljišta je konstantno bila u porastu jer su Rusi tragali za pogodnom imovinom na kojoj bi gradili kuće.

“Onda kada su britanski kupci napustili crnogorsko tržište nekretnina, na početku same globalne krize, njih su zamijenili ruski kupci ‘’drugih domova“, koji su činili oko 87% svih ‘’drugih’’ kupaca u Crnoj Gori između 2009 – 2014 godine,’’ rekla je Dolores Ilić iz Agencije Dream Estate Montenegro, koja je povezana sa Savillis.

Cijene nekretnina se nisu u potpunosti oporavile tokom protekle tri godine i još uvijek ne dostižu one iz 2007. godine, kazala je Vukićević. Cijene u Kotorskom zalivu su odličan pokazatelj fluktuacije: u 2007-2008 stanovi u starom gradu su se prodavali po cijeni od 3.000e/m2, dok su posle krize okvirne cijene bile u prosjeku 1.600e – 1.700e/m2 .

“Ovo je odličan pokazatelj cjelokupnog tržišta nekretnina duž crnogorske obale, gdje su cijene dostigle mnogo realniji nivo, “ rekla je ona. Cijene se formiraju na osnovu nekoliko ključnih faktora kao što su: visina prihoda od same zakupnine, kvalitet građevine i same lokacije, rekao je broker.  Nekretnine na samoj obali i dalje su zadržale svoju vrijednost, u većini slučajeva, dok je porast vrijednosti imovine najmanje uočen u razvijenijim oblastima.

“U nekoliko poslednjih godina zapaženo je konstantno interesovanje za nekretnine, te se vrijedne kuće i stanovi dobro prodaju,“ rekla je Vukićević.

Gospođa Ilić je rekla da su prosječne cijene nekretnina na crnogorskoj obali oko 1.800e/m2 u Tivtu kao i 2.250e/m2 u Kotoru i Budvi. Cijene luksuznih nekretnina u Crnoj Gori ‘’su još uvijek atraktivne u poređenju sa već učestalom tržišnom ponudom,’’ rekla je ona.

7-2

KO SU KUPCI U CRNOJ GORI

U principu, kupci koji dolaze iz Velike Britanije i zemalja Evropske Unije preferiraju Kotorski zaliv i poluostrvo Luštica, dok kupci iz Rusije preferiraju Budvansku rivijeru, rekla je Ilić.

Protekle godine, Vlada je usvojila zakon kojim omogućava stranim državljanima da kupovinom nekretnine dobiju i boravišnu dozvolu, nezavisno od same vrijednosti nekretnine, rekla je Vukićević.

Dodatno, uvođenjem notarskog sistema, koji obavljaju sve vrste transakcija, kupcima je omogućena bolja zaštita, rekla je ona.

12-1

OSNOVE KUPOVINE

Ne postoje striktna ograničenja koja se odnose na strane kupce nekretnina u Crnoj Gori, što donekle predstavlja i propust. S obzirom da oni u Crnoj Gori ne moraju angažovati stranog advokata, većinu agenata savjetuje samo jedan. Zakonske takse obično iznose oko 1,000e.

Proviziju agentu za nekretnine plaća prodavac, dok kupac snosi notarske troškove i plaća porez radi prenosa vlasništva, koji iznosi 3% od ukupne vrijednosti imovine.

“Sve u svemu, kupcima preporučujemo okviran budžet u iznosu od 4% od cjelokupne vrijednosti imovine, za troškove kupovine nepokretnosti, “ rekla je Vukićević.

Nerezidenti najčešće plaćaju u gotovini ili putem kredita koji im je odobren u njihovoj matičnoj zemlji, kako su im kamatne stope prevelike da bi bile konkurentne u Crnoj Gori.

Autor: Alison Gregor

Izvor: The New York Times

Za više informacija o ovoj vili i

ostalim  nekretninama iz naše ponude

možete nas kontaktirati putem email-a

[email protected]

Related Articles