Kotor, Dobrota – istorijska kamena palata na prvoj liniji do mora

Dobrota, +382, Kotor,
Montenegro
Contact us Za prodaju
Kuća
  • 999+
  • 0
  • 7 Bedrooms
  • 6 Bathrooms
  • 1500 sq m

Description

Kotor, Dobrota – istorijska kamena palata na prvoj liniji do mora;

 

Površina kuće: 1.500 m2;

Površina zemljišta: 1.500 m2;

Spavaćih soba: 7;

Spratovi: 4;

 

3 garaže i parking prostor;

Registrovana kao kulturno nasleđe;

 

Palata se sastoji od četiri nivoa:

 

Prizemlje – glavni ulaz sa random sobom i mala prijemna soba.

Na prvom spratu se nalaze veliki dnevni boravak, trpezarija sa kuhinjom i jedna spavaća soba.

Drugi sprat – glavna spavaća soba i dvije dodatne spavaće sobe.

Treći sprat se sastoji od velikog dnevnog boravka sa kaminom i tri spavaće sobe.

 

Palata Tripković je građena krajem XVIII vijeka, kao jedna od najimpozantnijih baroknih kapetanskih palata Boke Kotorske. U XVIII vijeku porodica Tripković je odigrala značajnu ulogu u razvoju Dobrote u oblastima trgovine, razvoju trgovačke mornarice, građevinskom i kulturnom razvoju. Imali su 18 brodova, a tokom XVIII i XIX vijeka pominje se 86 pomoraca iz ove porodice od kojih 63 kapetana.

 

Palata je povučena od obale i izdignuta na plato, podzidan ogradnim kamenim zidom sa dugačkom balustradom, na kome se nalazi „đardin”. U ogradnom zidu nalazi se portal sa porodičnim grbom. Ispred palate se nalazi pristanište-ponta sa velikim mandraćem, koji su pripadali palati. Iza palate se nalaze terasasti vrtovi.

Palata je izgrađena od fino klesanog korčulanskog kamena, ima konobu, dva sprata i četvrtu etažu u obliku belvedera, sa zabatom baroknih linija. Na samom vrhu belveder ima ukras u obliku kule. Na fasadi dominira balkon na drugom spratu, čije su potporne konzole pokrivene ornamentima sa motivima akantusovog lišća.

 

Na prvom spratu je centralni salon iz koga portali vode u susjedne sobe i na stepenište. Isti raspored je zastupljen i na drugom spratu. Sa zadnje strane palate, prema brdu, nalazi se aneks u kome je bila kuhinja. Unutrašnjost su karakterisali podovi od dvobojne terakote, drvene gredne tavanice, zidovi sa baroknom malternom dekoracijom i stepenište sa balustradom. Palata je bila bogato opremljena umjetničkim djelima, stilskim namještajem, knjigama, itd.

 

Palata Tripković je jedna od najmonumentalnijih palata u Boki. Toj monumentalnosti doprinosi postament palate, terasa sa baroknom balustradom, jasna barokna koncepcija i bogato obrađeni arhitektonski detalji, kao i „pozadina” ovog sklopa koju čine surove i gole Dobrotske strane koje dosežu visinu do 1000 m nad morem.

 

Amenities

Garage
Parking
Security System
Air Conditioning
Central Heating
Balcony
Garden
Internet
Cable TV
Outdoor Pool
Fireplace
Loading map...

Additional Information

No additional information.