Kotor, Dobrota – istorijska kamena palata na prvoj liniji do mora

Dobrota, 85320, Kotor,
Montenegro
0€Contact us Za prodaju
Kuća
  • 136
  • 0
  • 7 Bedrooms
  • 6 Bathrooms
  • 1100 sq m

Description

Kotor, Dobrota – istorijska kamena palata na prvoj liniji do mora;

 

Površina vile: 1.100 m2

Površina zemljišta: 2,000 m2

Spavaćih soba: 7

Spratova: 4

3 garaže i parking prostor

Registrovana kao kulturno nasljeđe

 

Palata se sastoji od četiri nivoa:

  • Prizemlje – glavni ulaz sa radnom sobom i mala prijemna soba.
  • Na prvom spratu se nalaze veliki dnevni boravak, trpezarija sa kuhinjom i jedna spavaća soba.
  • Drugi sprat – glavna spavaća soba i dvije dodatne spavaće sobe.
  • Treći sprat se sastoji od velikog dnevnog boravka sa kaminom i tri spavaće sobe.

 

Palata Tripković je građena krajem XVIII vijeka, kao jedna od najimpozantnijih baroknih kapetanskih palata Boke Kotorske. U XVIII vijeku porodica Tripković je odigrala značajnu ulogu u razvoju Dobrote u oblastima trgovine, razvoju trgovačke mornarice, građevinskom i kulturnom razvoju. Imali su 18 brodova, a tokom XVIII i XIX vijeka pominje se 86 pomoraca iz ove porodice od kojih 63 kapetana.

 

Palata je povučena od obale i izdignuta na plato, podzidan ogradnim kamenim zidom sa dugačkom balustradom, na kome se nalazi „đardin”. U ogradnom zidu nalazi se portal sa porodičnim grbom. Ispred palate se nalazi pristanište-ponta sa velikim mandraćem, koji su pripadali palati. Iza palate se nalaze terasasti vrtovi.

Palata je izgrađena od fino klesanog korčulanskog kamena. Ima konobu, dva sprata i četvrtu etažu u obliku belvedera, sa zabatom baroknih linija. Na samom vrhu, belveder ima ukras u obliku kule. Na fasadi dominira balkon na drugom spratu, čije su potporne konzole pokrivene ornamentima s motivima akantusovog lišća.

 

Na prvom spratu je centralni salon iz kojeg portali vode u susjedne sobe i na stepenište. Isti raspored je zastupljen i na drugom spratu. Sa zadnje strane palate, prema brdu, nalazi se aneks u kome je bila kuhinja. Unutrašnjost su karakterisali podovi od dvobojne terakote, drvene gredne tavanice, zidovi sa baroknom malternom dekoracijom i stepenište sa balustradom. Palata je bila bogato opremljena umjetničkim djelima, stilskim namještajem i knjigama.

 

Palata Tripković je jedna od najmonumentalnijih palata u Boki. Toj monumentalnosti doprinosi postament palate, terasa sa baroknom balustradom, jasna barokna koncepcija i bogato obrađeni arhitektonski detalji, kao i „pozadina” ovog sklopa koju čine surove i gole Dobrotske strane koje dosežu visinu do 1000 m nad morem.

 

Nakon obimnog istraživanja, savjetovanja s velikim brojem stručnjaka za razdoblje u kojem je palata izgrađena, te nakon nekoliko godina radova na obnovi, koristeći originalne materijale, zgrada je obnovljena u svom punom sjaju.

Amenities

Garage
Parking
Security System
Air Conditioning
Central Heating
Balcony
Garden
Internet
Cable TV
Outdoor Pool
Fireplace
Loading map...

Additional Information

No additional information.