Palata Beskuća – istorijska kamena vila za rekonstrukciju, Kotor

/

/

PRODAJA
3,890,000 €

KARAKTERISTIKE

  • Pogled na more
  • Ponta

Istorijska kamena palata za rekonstrukciju u Prčanju, Kotor.

Palata je pripadala plemićkoj porodici Beskuća, podignuta je početkom 18. vijeka i predstavlja tipičan primjer bokeljske barokne palate.

Sastoji se od 4 nivoa bruto površine 608,5 m2, izgrađena je od fino klesanog korčulanskog kamena. U prizemlju se nalazi glavni ulaz sa dva mala prozora sa karakterističnom baroknom profilacijom i dva grba u vidu reljefa. Na prvom spratu nalazi se balkon sa kamenom balustradom i tri noseće profilisane konzole, na koji se izlazi kroz dva portala sa lučnim nadsvjetlima ukrašenim metalnom mrežom. Na posljednjem nivou nalazi se vidikovac, tkz. belveder, koji je ukrašen barokno profilisanim volutama.

Palata Beskuća jedna je od rijetkih koja se nalazi na samoj obali gdje je sačuvan direktan i autentičan kontakt sa morem, sa popločanim dvorištem ispred palate, pontom i mandraćem.

U drugoj polovini 19. vijeka palata je bila mjesto sastajanja brojnih uglednih gostiju sa kojima su Beskuće imale vezu. U palati je 1844. godine ljeto proveo i crnogorski vladika, pjesnik i filozof Petar II Petrović Njegoš. 1878. godine u Boki je boravila međunarodna flota, koja je osiguravala da Turska ustupi Bar i Ulcinj Crnoj Gori, i tom prilikom su komandantima raznih lađa u palati priređivane gala večere, igre i noćne zabave.

KARAKTERISTIKE

  • Pogled na more
  • Ponta

Zainteresovani ste?

Kontaktirajte našeg agenta ili zakažite obilazak.

Biljana Zec Vugdelić

Agent prodaje

+382 67 681 777

SLIČNE nekretnine